Доматен сок за отслабване

Доматите са сред суперхраните и пиенето на доматен сок помага за отслабване, твърдят експерти.

Изследване твърди, че жените, които пиели по половин литър доматен сок дневно в продължение на осем седмици, загубили малко повече от 2 см от талията си, без да правят каквито и да е други промени в начина си на живот.

Оказва се, че и нивото на лошия холестерол в организма им също е намаляло с 10%.

Доматите все повече се приближават към групата на суперхраните. През последните години много изследвания доказаха, че те намаляват риска от развитие на рак, сърдечни болести и дори депресия. Доматите са добри източници на ликопен – антиоксидант, който е отговорен за червения им цвят. През 2013 г. американско изследване установи, че ликопенът може да намали с една четвърт риска от сърчени заболявания.

В настоящото изследване учени от Китайския Медицинския университет в Тайван помолили 25 жени на възраст между 20 и 30 години да пият поне по една чаша доматен сок дневно. След два месеца специалистите установили, че дамите са намалили обиколката на талията си с близо 2 см и са загубили повече от 0.5 кг мазнини.

Доматите може да играят ключова роля в битката със затлъстяването, смята диетологът Азмина Говинджи, която приветства резултатите, публикувани в списанието Nutrition.

Проф. Майк Лийн, експерт по хранене и диететика от университета в Гласгоу, заяви, цитиран от британския вестник Daily Express, че не признава изводите от проучването, тъй като специалистите не са включили контролна група, която да не консумира доматен сок през тези 8 седмици. Според Лийн без контролна група, с която да се сравнят резултатите, няма как да се приеме за вярно, че доматите помагат за отслабване.

Zdraven.bg подчертава, че това изследване е направено в изключително малък мащаб, без да се посочват други фактори и характеристики на участничките, и препоръчва да се направи по-мащабно и по-задълбочено проучване за ефекта на доматите върху отклабването.

Снимка на доматен сок: Рикардо Либерато