Доматен сок срещу остеопороза

домат със сламка

Съставката ликопен в домата намалява риска от остеопороза.

Две чаши прясно изтискан доматен сок на ден укрепват костите и намаляват опасността от остеопороза, твърдят учени от университета на Торонто в Канада.

Основната съставка на домата – ликопен, е известен антиоксидант, който доказано намалява риска от рак на простата при мъжете и предпазва от сърдечни заболявания.

В проучването изследователите са искали да проверят как действа ликопена на жените в рискова възраст за остеопороза. Учените изследвали 60 жени на възраст между 50 и 60 години. Те изключили тези, които били пушачки или взимали лекарства за заздравяване на костите или хранителни добавки с антиоксиданти.

На подбраните 60 им било казано да не се хранят с храни, богати на ликопен, за месец преди началото на проучването, което продължило 4 месеца. Те били разделени на четири групи. Първата група получавала 15 мг ликопен от обикновен доматен сок, втората 35 мг ликопен от богат на ликопен доматен сок, третата взимала капсула с 15 мг ликопев, а четвъртата – плацебо.

Изследователите сравнявали нивото на N-телопептида – вещество, което се освобождава в кръвта, когато костите започнат да се разрушават, при трите групи, които приемали ликопен, с това на плацебо групата.

Установено е, че общото количество абсорбирано от тялото ликопен е същото за жените, приемащи добавки, и за тези, които приемат доматен сок. Както се очаквало, жените от пласебо групата били с най-ниско съдържание на ликопен в кръвта.

След два месеца нивата на N-телопептид в кръвта се понижили в групите с ликопен, докато плацебо групата показала повишени нива, като подобна съществена разлика била налице и след четири месеца.

Изследователите установили, че нивото на намаление на N-телопептид в кръвта при групите, приемали ликопен, е сравним с такива, засечени при жени в менопауза, които взимали добавки от калций и витамин D – две вещества, които се препоръчват за превенция на остеопороза.

Това малко, пилотно проучване открива белези на положителното действие на ликопена срещу остеопороза, но са необходими допълнителни, по-мащабни и по-задълбочени проучвания за уточняване на този ефект.

Проучването е публикувано в специализираното издание Osteoporosis International.

Снимка на домат със сламка: Джорди Фарес