Доматите намаляват риска от рак на простатата

Учените отново доказаха, че редовната консумация на домати понижава риска от рак на простатата.

Богата на домати диета помага за превенция от рак на простатата.

Редовната консумация на домати, които са богати на антиоксиданта ликопен, понижава риска от рак на простатата, сочат резултатите от изследване на учени от Университета на Бристол, Англия.

Мъжете, които ежеседмично консумират повече от 10 порции домати, намаляват този риск с около 20%, установили изследователите.

Експерти по раковите болести препоръчват балансиран хранителен режим, който включва много плодове и зеленчуци и малко количество червено месо, мазнини и сол.

Мъжете, които изяждат голямо количество плодове и зеленчуци, поддържат здравословно тегло и водят активен живот, заяви Ванеса Ер, ръководител на проекта. Нашите открития показват, че доматите могат да бъдат важни за профилактиката на рака на простатата. Необходимо е обаче да се проведат допълнителни проучвания за потвърждаване на нашите открития, особено чрез опити върху хора. Мъжете все пак трябва да ядат голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, да поддържат здравословно тегло и да останат активни, допълва тя.

Екипът й изследвал хранителния режим и начина на живот на около 1800 британски мъже на възраст между 50 и 69 години, диагностицирани с рак на простатата, и го сравнили с този на други над 12 хиляди британнски мъже, които не страдали от заболяването.

Учените установили, че мъжете, които всяка седмица консумират над 10 порции домати, включително пресни домати, доматен сок и боб в доматен сос, са с 18% по-малък риск от рак на простатата.

Препоръчваната консумация на 5 или повече порции плодове или зеленчуци дневно пък намалява този риск с 24% в сравнение с мъжете, които изяждат две и половина или по-малко порции дневно.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.

Снимка: Давиде Рестиво