Домати срещу рак на простатата

Червеният пигмент, придаващ на доматите отличителния им цвят, ликопен предпазва от рак на простатата.

Това пише в-к Dayly Mail, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Авторите на проучването от университета на Илинойс в САЩ припомнят, че ликопенът е мощен антиоксидант.

Редица предишни изследвания са показали, че антиоксидантът ликопен намалява риска от развитието на някои ракови заболявания, и по-специално на простатата, белия дроб и стомаха, припомня агенция БТА.

Целта на проучването ни не е да предложим начин за лечение на рака, а за предотвратяването му. Смятаме, че можем да го постигнем с помощта на ликопена“, пишат изследователите в сп. Cancer Prevention Research.

За целите на изследването половината от 105 доброволци на възраст между 50 и 80 години са приемали всеки ден в продължение на три седмици по 2 капсули, съдържащи 30 мг ликопен. Количеството е приблизително същото като набавяното чрез всекидневна консумация на храни с доматен сос – спагети или пица. Останалите участници са приемали плацебо. Целта на специалистите е била да проверят дали количеството на ликопена в кръвта и тъканите на простата ще се повиши и дали ще се понижат нивата на маркерите на оксидативния стрес – фактор в много заболявания като рак и Алцхаймер.

Оксидативният стрес уврежда клетките в тялото, докато антиоксидантите им помагат да се справят с пораженията. Изследователите са установили, че веществото ликопен “значително увеличава” нивата на антиоксидантите в кръвта, пише actualno.com.

Снимка: sxc.hu