Домашна рецепта на проф. Кантарджиев срещу коронавирус

сода бикарбонат с лимон

Проф. Тодор Кантарджиев разкри лесна домашна рецепта, която може да помогне срещу коронавирус.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), настоящ председател на Българската асоциация на микробиолозите (БАМ) и настоящ съветник на Столичната община по здравните въпроси, разкри лесна домашна рецепта, която може да помогне срещу коронавирус.

Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен срещу варианта Омикрон.

Предложената от него рецерта се приема, ако човек го заболи гърлото или е раздразнено, респективно носоглътката, и помага и при други распираторни заболявания.

Необходими продукти:
лимон
сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
Проф. Кантарджиев дава два варианта за приемане.

При първия вариант нарязвате един лимон на парчета, който преди това обилно сте измили. Резените лимон ги осолвате със сода бикардобант и ги изяждате заедно с кората, която е по-богата на антиоксиданти и витамини спрямо меката част на плода или сока от лимон.

Вторият вариант се препоръчва на тези, на които вкусът на лимона със сода е прекалено кисел или дори горчив и би им било трудно да го изядат. При този варинат се изтисква сокът на един лимон, към него се прибавя чаена лъжичка сода бикарбонат, течността се разбърква и се изпива цялото количество на веднъж на глътки. Основната причина да се изпие веднага е, че витамин С, който е с високо съдържание в лимона, много бързо се окислява.

Лимонът със сода се приема след хранене, а не на гладно.

Проф. Кантарджиев препоръчва и смучене на бонбонки с етерични масла, защото те също действат положително при възпалено гърло.

Проф. Кантарджиев подчертава, че гаргари с отвари са подходящи само за устата – устната кухина, а при болно гърло е необходимо да се гълта и преглъща лечебно средство.

Той обясни също, че сребърната вода има доказано антимикробно действие. “Наносреброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа”, изясни Кантарджиев.

„Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват, така че да не е в състояние да заплашва живота им. Разбира се, това е хубавото засега на Омикрон – доказано е, че е по-малко вирулентен, в смисъл по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодобробни клетки. Афинитетът на Омикрон е много по-слаб от на Делта и Алфа варианта за засягане на белия дроб, което е доброто“, посочи проф. Кантарджиев.

Zdraven.bg припомня, че сода бикарбонат помага при възпаления, а лимонът – срещу тумор и кисти, както и че вода с лимон е полезна за ежедневно здраве.

Снимки на сода бикарбонат и лимони: Pixabay