>

Домашна рецепта на проф. Кантарджиев срещу коронавирус

сода бикарбонат с лимон

Проф. Тодор Кантарджиев разкри лесна домашна рецепта, която може да помогне срещу коронавирус.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и председател на Българската асоциация на микробиолозите, разкри лесна домашна рецепта, която може да помогне срещу коронавирус.

Предложената рецерта се приема, ако човек го заболи гърлото или е раздразнено, респективно носоглътката.

Необходими продукти:
лимон
сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
Проф. Кантарджиев дава два варианта за приемане.

При първия вариант нарязвате един лимон на парчета, който преди това обилно сте измили. Резените лимон ги осолвате със сода бикардобант и ги изяждате заедно с кората, която е по-богата на антиоксиданти и витамини спрямо меката част на плода или сока от лимон.

Вторият вариант се препоръчва на тези, на които вкусът на лимона със сода е прекалено кисел или дори горчив и би им било трудно да го изядат. При този варинат се изтисква сокът на един лимон, към него се прибавя чаена лъжичка сода бикарбонат, течността се разбърква и се изпива цялото количество на веднъж на глътки. Основната причина да се изпие веднага е, че витамин С, който е с високо съдържание в лимона, много бързо се окислява.

Лимонът със сода се приема след хранене, а не на гладно.

Проф. Кантарджиев препоръчва и смучене на бонбонки с етерични масла, защото те също действат положително при възпалено гърло.

Проф. Кантарджиев подчертава, че гаргари с отвари са подходящи само за устата, а при болно гърло е необходимо да се гълта и преглъща лечебно средство.

Zdraven.bg припомня, че сода бикарбонат помага при възпаления, а лимонът – срещу тумор и кисти, както и че вода с лимон е полезна за ежедневно здраве.

Снимкr на сода бикарбонат и лимони: Pixabay