Дори една ябълка на ден намалява риска от инсулт

ябълка

Хапвайте ябълки за повече здраве!

Дори само една ябълка на ден, добавена към ежедневното меню, може да промени живота към повече здраве, твърдят холандски диетолози.

Според учените ябълките намаляват риска от инсулт заради високата концентрация на веществото кверцетин, притежаващо силни антиоксидантни свойства, съобщи британският вестник Dayly Telegraph.

Изследването на холандските учени от университета във Вагенинген е продължило 10 години и в него са участвали 20 000 души. Резултатите от него показали, че кверцетинът се бори с възпалителните процеси. А възпаленията водят до втвърдяване на артериите и могат да предизвикат инсулт.

Експериментът в Холандия е показал, че хората, които консумират повече ябълки, много по-рядко получават инсулти. Според експертите рискът от инсулт е намалял с 9%, когато хората са консумирали по 25 грама ябълки или круши на ден.

Като се има предвид, че една средно голяма ябълка тежи 100-125 грама, тя намалява риска с 36-45%, твърди ръководителката на изследванията Линда Уде Грип, цитирана от агенция БТА.

В същото време учените препоръчват за сметка на ябълките да не се пренебрегват другите плодове и зеленчуци, които също са полезни за здравето. Добро профилактично средство срещу намаляване на мозъчната активност са например оранжевите, червените и сините плодове и зеленчуци.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция от песни за ябълки:

Снимка: Алехандро Ередиа