Дори малка физическа активност помага при артрит

жени

Дори малката физическа активност помага на хората, засегнати от артрит.

Възрастните, които имат дължащи се на артрит болки в ставите, трябва да са физически активни, за да не се нуждаят от чужда помощ за справяне със задачи в ежедневието си.

Но едва 10% от засегнатите от артрит възрастни американци се съобразяват с препоръките, свързани с най-малко 150 минути физическа активност седмично.

Учени обаче установиха, че дори една трета от препоръчваната физическа активност би имала благотворен ефект.

Изследването обхванало над 1600 души на 49 и повече години с артритни болки в тазобедрената става, коляното или стъпалото на крака.

Оказало се, че за участниците, които са с най-малко 45-минутна физическа активност, като например бързо ходене, седмично, вероятността да подобрят или да съхранят физическото си състояние и бързината на походката си през следващите две години е с 80 на сто по-голяма, отколкото за онези, които са по-малко физически активни.

Малката физическа активност е за предпочитане пред липсата на каквито и да било физически упражнения. За засегнатите от артрит възрастни, които не са много физически активни, препоръките, свързани с най-малко 45 минути физическа активност седмично, са по-реалистични, заяви ръководителката на изследването – експертката по ревматология и превантивна медицина Дороти Дънлоп от Медицинския институт към Северозападния университет в Чикаго, цитирана от агенция БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Arthritis Care & Research.

Снимка: Педро Рибейро Симойс