Дори пасивното пушене повишава риска от диабет


Цигареният дим повишава риска от диабет 2, както за пушачите, така и за хората около тях, показа проучване, цитирано от агенциите Ройтерс и БГНЕС.

Рискът от диабет 2 се увеличава с количеството вдишван цигарен дим. Причината за развитието на заболяването е резистентност към инсулин, при което клетките не реагират правилно на хормона, показва изследването, публикувано в изданието Diabetes Care.

При изследването, провеждано в периода от 1982 до 2006 година, са били наблюдавани сто хиляди пациентки, по професия медицински сестри, в продължение на 24 години. Средно една на 18 от тях е била диагностицирана с диабет тип 2. Около 30 на 10 000 от заклетите пушачки са развивали диабет годишно, спрямо 25 от избягвалите цигарите и чуждия тютюнев дим. Рискът е бил повишен и при бившите пушачки и пасивните пушачки.

След като са отчетени влиянието на възрастта, теглото и предразположеността, бившите пушачки са били изложени на 12% по-висок риск от пасивните пушачки.

Досега не се знаеше за риска от излагането на пасивно пушене, подчерта Девид Нейтън, професор в Харвардското медицинско училище.

Снимка: sxc.hu