Доставят хлорохин в цяла България

хапчета

Започнаха доставки на хлорохин за болниците в цялата страна.

Фирмата “БулБио” има възможност за дистрибуция и лекарството хлорохин от 7 май 2020 г. ще бъде разнесено из болниците в цялата страна.

Медикаментът помага при лечението на коронавирус при средни и тежки случаи.

За използването му има терапевтични протоколи, а наличните количества са достатъчни за лечението на 20 000 пациенти.

Всички лекарства са в норма, продуктът е осигурен за употреба в страната. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести, предаде репортер на агенция БГНЕС.

Хлорохинът е лекарство, разрешено за лечение на малария. Все още се изследва неговия потенциал за лечение на коронавирус, като ефикасността му не е доказана при проучвания.

Това лекарство се произвежда вече от държавната фирма “БулБио” и по думите на началника на Националния оперативен щаб, не разчитаме на външен внос и е възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем.

Премиерът Бойко Борисов посети Националния център по заразни и паразитни болести, където му бяха показани 244 опаковки от въпросното лекарство, които ще стигнат за лечението на около 2500 пациенти. С него бяха също председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов.

“Така ще се повиши самочувствието на лекарите че могат допълнително да помогнат на хората”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

За София доставките започват още на 7 май 2020 г. Премиерът Борисов подчерта, че трябва веднага да се транспортират в цялата страна.

От своя страна ген. Мутафчийски каза, че успехът е безспорен. Не се вижда ясен хоризонт на приключване на епидемията и пандемията. Това ни дава възможност за справяне с проблема, както и защитните облекла, каза още той.

Ген. Мутафчийски припомни, че още в първите дни на епидемията дружеството на инфекционистите е разработило протоколи и там е даден точен опис за използване на лекарството – колко от този препарат се третира, как да се манипулират хората. Съвсем ясно е разписано как да се използва медикамента. Има опис и може да се смята, че използването му е безопасно, посочи началникът на ВМА.

Освен тези бройки с другите налични лекарства в Центъра за заразни и паразитни болести могат да бъдат лекувани 20 хиляди пациенти. Останалите са дарения към министерството на здравеопазването от други фирми, сред които аналогичното германско лекарство – 4000 опаковки.

Zdraven.bg припомня, че хлорохин, известен и като хидроксихлорохин, е медикамент, който помага при легение на коронавируса КОВИД-19.

Началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски увери, че използването на хлорохина може да се счита за безопасно, цитиран от БНТ.

Илюстрация на хапчета: neotam