Достатъчно сън срещу надебеляване

Хората, които се опитват да поддържат теглото си, трябва да спят достатъчно. До това заключение достигнали френски учени, които открили, че липсата на сън изостря глада, съобщи агенция Ройтерс.

Изследването, публикувано в изданието American Journal of Clinical Nutrition, разкрива, че намаляването на времето, прекарано в сън, е един от външните фактори, които оказват негативен ефект на затлъстяването.

Предишни проучвания показват връзката между съня и излишните килограми, но досега никой не е изследвал какво става с хранителните навици на хората с нормално тегло.

12 здрави мъже били подложени на експеримент, който включвал промяна на продължителността на съня. Те можели да консумират колкото храна искат в зависимост от апетита.

Когато мъжете спели най-кратко, консумирали 22% повече калории, като количеството на храната било повече на закуска и на вечеря, но не и на обяд.

Според учените тази зависимост се дължи на природен инстинкт, който кара организма да си набавя повече хранителни запаси, припомня health.bg.

Снимка: Paul Smith