Доц. Кунчев: Вирусът удря там, където не се спазват мерките

глобус

Всички възможни мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус са на масата, разкри доц. Кунчев.

Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните две седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата. Всички възможни мерки са на масата и в зависимост от развитието на ситуацията, ще се вземе решение какво да се наложи и кога.

Това заяви в интервю за Нова телевизия на 24 юни 2020 г. главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. д-р Ангел Кунчев на фона на поредния ден на голям брой заразени с коронавирус у нас – 130 са потвърдените нови случаи за едно денонощие, обявени на 24 юни 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде глобен с 300 лв. за неносене на маска при влизането му в Рилския манастир, ще бъдат глобени и всички останали, каза доц. Кунчев и уточни, че не той е предложил да бъде глобен премиерът, нито от Министерски съвет са се обадили.

„Министерски съвет само потвърди, че след като има на нарушение на правилата, наистина ще бъде съставен акт и е нормално да се реагира така. Важно е при всички случаи на неспазване на правилата да дадем пример, че контролът работи. Започнахме с партийните централи, с Националния стадион, връчихме и предписание на парламента, тъй като и там не се спазваха както трябва правилата и продължаваме навсякъде, където установим неспазване“, каза още той.

„Вчера уведомихме всички директори на РЗИ, че трябва да потърсят всеки орган за контрол, който може да се включи в този процес, за да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита. Донякъде разбирам емоционалното желание да отхвърлим всичко и да забравим това и да продължим да живеем пълноценно, но е факт, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови – и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината. В последните две седмици тези високи стойности ни показаха, че вирусът удря точно там, където има грубо неспазване – събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни“, посочи Кунчев.

„С премиера не сме говорили по въпроса, няма и нужда. Той ще бъде глобен с 300 лв., както всички останали. Ще бъдат глобени всички от екипа на премиера и журналистите заедно с техните екипи и оператори. Има заповед на министъра на здравеопазването за закрити помещения и тя е съвсем ясна. Ако не спазваме мерките, ще бъдем глобени“, допълни той.

Доц. Кунчев поясни за пореден път, че ако расте заплашително заболяемостта, е абсолютно отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки.

“Всички възможни мерки са на масата и в зависимост от развитието на ситуацията, ще се вземе решение какво да се наложи и кога. При това заболяване праг няма, защото няма опит. Ние го познаваме само от 6 месеца. Ние продължаваме да се чудим как точно се разпространява. Приемете го така – естествено, че ние няма да се хванем за една конкретна цифра и всичко да зависи от нея и например да заложим в компютъра, че ако пет дни имаме 200, обявяваме пак мерките. Не, не е така. Има значение кого засяга – медицинска лица ли са, или не; млади хора ли са, или не; колко хора от тях влизат в болници; колко имат нужда от интензивни грижи; има ли достатъчно легла; в една област ли са, или са пръснати в страната. Всичко това са фактори, които взимаме предвид”, обясни той.

„Все пак много се надяваме това да не стане, второ, има някаква граница на търпимост на обществото към ограничителни мерки. Дори и насилствено налагане, вече става толкова неприемливо като начин на живот и толкова е голямо желанието да не пречим на икономическия живот, че ние търсим баланса между двете неща и ще продължим да го търсим, което никак не е лесно. Но ако имаме убедеността – чисто експертна, чисто медицинска, че трябва да се вземат мерки, ние ще ги препоръчаме. Дали те ще бъдат приети на административно ниво и от МС, е вече друг въпрос“, каза Кунчев.

По думите му, с възобновяване на живота, вирусът продължава да циркулира в обществата ни: „С възобновяване на връзките, с отваряне на границата, с навлизане на много хора отвън, ще се вдигне процентът. Въпросът е как да намерим точната граница и да пазим хората и то възрастните“.

Доц. Кунчев обясни, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи.

„Всеки влизащ в болница обаче е добре да бъде тестван с PCR. Подкрепям Лекарския съюз в това искане”, заяви доц. Кунчев.

Вижте цялото интервю:

Снимка на глобус: Фрауке Рийтер