Доц. Околийски от СЗО: Занемарени мерки водят до втори пик

предпазни мерки

Случаите на COVID-19 у нас се увеличават заради занемарените мерки, констатира доц. д-р Михаил Околийски.

Д-р Михаил Околийски, експерт “Обществено здраве” в българския офис на Световната здравна организация (СЗО), заяви пред БНР на 15 юни 2020 г., че увеличаването на новозаразилите се с коронавирус е тревожен факт, който се дължи на занемаряване на препоръчаните противоепидемични мерки.

„Ние наблюдаваме една доста повишена безгрижност у хората, включително на местата, на които би трябвало да се носят маски. Не че маските са ултимативният начин за предпазване от Covid-19, но те показват склонността на човек да участва в този обществен договор – да пази себе си и другите. А маски не се носят и в магазините и в затворени пространства и се наблюдава някакъв псевдогероизъм в неносенето на маски“, изтъкна той.

Според него не заповедите на здравния министър са били противоречиви, колкото посланията от различни авторитетни експерти:

„Експерти, които в един доста стегнат хор противоречаха на всичко, което се взима като мерки от страна на Щаба и на правителството (на България). Много голяма част от тези мерки бяха много смислени, не според мен, а според Световната здравна организация (СЗО) и това допълнително обърка хората“, заяви д-р Околийски.

Един от най-сериозните рискови фактори за Covid-19 е затлъстяването, заради което рискът от зараза и усложнено протичане на инфекцията се увеличава, предупреди още д-р Околийски.

Не става дума за втора вълна, а за втори пик на първата върна от Ковид-19, смятат от СЗО.

„Наблюдавахме едни задружни и осмислени мерки доста дълго време във връзка с пандемията от коронавирус. Това, което наблюдаваме сега, го приемаме с известна доза тревога, защото подобно разхлабване на мерките би могло да бъде в един контекст на общество и хора, които продължават да упражняват протективно поведение“, заяви по-късно през деня за БНТ доц. Михаил Околийски. По думите му увеличеното ниво на новозаразили се през последните дни отразява тенденции на клъстерно разпространение на вируса сред хора, които за много кратко време са били заразени.

“Новият термин, който използва и СЗО, е втори пик, а не втора вълна. Този втори пик се наблюдава в доста страни по света”, каза още той.

Той посочи, че в столицата на Китай – Пекин, е въведено военно положение, за да се спре разпространението на вируса в това ново огнище.

Доц. Околийски изрази надежда, че пикът на повишена заболеваемост в България ще бъде временен. Такова заявление има от хората, които работят на терен в тези клъстери, уверяват, че се справят със ситуацията там. Околийски подчерта, че неразпространението на вируса зависи от отговорността на всеки един от нас.

“Сега е моментът да се вгледаме в себе си и да се научим да упражняваме тази скромност, на която се научихме през месеците на изолация. Да изведем някакъв смисъл от тази физическа изолация от началото и да станем по-добри като хора, по-усъвършенствани като личности, а не стремглаво да се върнем към старите си практики отпреди това”, каза доц. Околийски.

По отношение на перспективите за откриването на ваксина, Околийски подчерта, че СЗО полага усилия “това научно откривателство да не се превърне в състезание”. Затова беше създаден Пакт за солидарност, в който участват повечето страни по света. Целта е всяка страна да има равен достъп до ваксина.

Снимка на извъхрлени средства за предпазване от коронавирус: Alexas Fotos