До 10% от видовете рак се причиняват от прекаляване с алкохол

Почти 10% от всички видове рак при мъжете и 3% от рак при жените в Западна Европа се причинява от консумацията на прекалено много алкохол, твърдят учени, цитирани от агенциите Ройтерс и БГНЕС.

Германски изследователи са проучили данни от Франция, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Гърция, Германия и Дания и са установили, че над 50 000 случая на определени видове рак са били причинени от консумация на алкохол над определените норми.

Много случаи на рак са можели да бъдат избегнати, ако консумацията беше ограничена до две алкохолни питиета на ден при мъжете и едно питие при жените, както препоръчват много здравни организации, заяви Мадлен Шуце от Германският институт по здравословно хранене, която е ръководила изследването. А дори повече случаи на рак са можели да бъдат избегнати, ако хората бяха снижили консумацията на алкохол под препоръчваните граници или изобщо бяха спрели да пият.

Стандартното питие съдържа около 12 грама алкохол и е еквивалентно на 1 чаша вино от 125 милилитра или около четвърт литър бира.

Много хора дори не знаят, че консумацията на алкохол може да увеличи риска от рак, заяви Сара Хиом, ръководеща отдела по здравна информация на благотворителното дружество за изследване на рака.

По данни на СЗО, има причинно-следствена връзка между прекалената консумация на алкохол и рака на черния дроб, на гърдата и на дебелото черво, както и рака на горната част на храносмилателната система.

Снимка: sxc.hu