До 2050 г. всяко второ дете в индустриализирания свят ще е с атопичен дерматит

алергичен тест

Безплатни тестове за алергии в рамките Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания в периода 12-14 ноември 2018 г.

Заболелите от атопичен дерматит непрекъснато нарастват. През 2050 г. се очаква всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с една или друга форма на атопия. Това е едно изключително тежко заболяване, което към момента честота му в детската популация е между 10 и 30%. Над 70% от пациентите успяват да израснат това заболяване.

Това каза при представянето на 10-ото юбилейно издание на Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, доц. д-р Развигор Дърленски, предаде репортер на агенция БГНЕС.

Секретарят на секцията по Дерматоалергология към Българското дерматологично дружество, добави, че пациентите с атопичен дерматит могат да развият всевъзможни алергии, извън тези към полените и акарите. Атопичният дерматит е едно заболяване, за което има какво да се направи. Не бих го нарекъл неличимо, защото има процент на израстване, а най-новите данни показват, че ако започнем приложението на емолиенти – вещества които хидратират и възстановяват кожната бариера, без да имат лекарствени вещества в тях. Ако започнем приложението им веднага след раждането на деца,при които има фамилна обремененост рискът да развият атопични симптоми намаляват с 50%, обясни дерматологът.

Експертът разкри, че в последните години се наблюдава т.нар. „кортикофобия”, което означава страх от лечение с кортикостероиди. Докторът се позова на собствено изследване, в което от 100 майки на деца с атопичен дерматит, над 60 се страхуват да започнат такова лечение. Според него най-честата причина е рискът от странични ефекти, медииният страх и лекаря, който не винаги разяснява какви могат да са последствията. Положителното в случая е, че има варианти за лечение и без кортикостероиди, подчерта доц. Дърленски.

Д-р Вероника Гинчева, заяви че акрилатите също могат да предизвикат алергична реакция. Такава субстанция има в лепилата, боите, смолите, платовете и стъклопроизводството. През 1970 г. е открито, че те могат да изграждат стабилната структура на маникюра и са въведени в производството на гел лакове, от които може да се развие контактен алергичен дерматит.

Д-р Гинчева добави още, че популярният пластелин Слайм, който е бил тотален хит сред децата през 2017 г. провокира много алергии.

Най-честата форма, която срещаме в ежедневието си е контактен дерматит, който засяга дори и новородени бебета. При тях установяваме увреда на епидермиса от дразнещите субстанции и клинично се появява до първите няколко часа след контакта. Алергичният контактен дерматит е втори по честота. Той се среща при около 20% в общата популация като във възрастовите групи е от 13-24% при децата и между 33 и 64% за възрастните пациенти. Описани са над 87 000 химични субстанции, които се намират в околната среда, от които 3700 са потенциално опасни контактни алергени, разясни доц. Здравка Демерджиева, която представи изследване, проведено сред 153 деца на възраст от 0 до 18 г.

Данните от него показват, че от изследваните деца по-алергични са момичетата. Именно затова, за да знаем към какво сме алергични в периода от 12 до 14 ноември в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе ще се правят безплатни тестове за алергии. За първи път такива тестове ще се правят и във Варна, но от 3 декември, обяви доц. Жана Казанджиева, която е дерматолог в Александровска болница и координатор на кампанията и председател на секцията по Дерматоалергология към БДД.

Тестовете се провеждат с подкрепата на Европейската академия по дерматология и венерология. Кампанията е съсредоточена в нещата, които липсват в дадена страна. В България липсва тестуване, покрито от здравната каса. Ние правим тази замяна и даваме възможност на нашите пациенти да получат безплатна консултация тестуване когато страдат от кожна алергия, заяви доц. Казанджиева.

Според статистиката над 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025 г. половината от европейците ще имат някакви алергични проблеми като алергичен ринит, алергичен конюктивит, бронхиална астма, а от кожните заболявания – екзема, атопичени дерматит и уртикария, от която все повече хора страдат.

Снимка на тест за алергия: thrillhouse1979