Драстично намалява броят на сперматозоидите на съвременния мъж

мъже

Негативна тенденция на броят и концентрацията на сперматозоидите на мъжа от модерния западен свят засякоха учените.

Броят на сперматозоидите в семенната течност на мъжете от модерния свят е спаднал наполовина през последните 40 години, показват проучвания.

Причините за този спад остават неясни.

Целта на изследването е да се осигури систематичен преглед и мета-регресионен анализ на последните тенденции в броя на сперматозоидите, измерени чрез концентрацията на сперматозоидите и общия брой сперматозоиди, както и тяхната модификация по признак плодовитост и географска група.

Последните резултати показват, че между 1973 и 2011 г. концентрацията на сперматозоиди в еякулацията на мъжете от западните страни е спаднала средно с 1,4% годишно, което е довело до общ спад от малко над 52%.

Резултатите са доста шокиращи, казва Хагай Левин, епидемиолог и водещ на изследването на Еврейския университет в Йерусалим, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани в специализираното издание Human Reproduction Update, се основава на 244 проучвания на концентрацията на сперматозоидите и 185 проучвания на общия брой сперматозоиди, проведени между 1973 и 2011 г. и включващи 42 935 мъже.

Екипът разделил данните въз основа на това дали мъжете са от западни страни – Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия, или от другаде, което включва Южна Америка, Азия и Африка.

След отчитането на факторите, включително възрастта и колко дълго мъжете са били без еякулация, екипът констатира, че концентрацията на сперматозоиди е намаляла от 99 милиона на 1 ml през 1973 г. на 47,1 милиона на ml през 2011 г. – спад от 52,4% – сред западните мъже.

Този изчерпателен мета-регресионен анализ отчита значителен спад в броя на сперматозоидите за последните 45 години, равняващ се на 50-60% спад при мъжете от държавите в Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия. Поради значителните последици за общественото здраве от тези резултати, спешно е необходимо проучване на причините за този продължаващ спад, съветват учените.

Снимка: Enrique Lin