Дуелът Батман срещу Супермен в кината

Batman v Superman: Dawn of Justice

Суперпродукцията Батман срещу Супермен екзалтира кинофеновете на комикс героите.

Режисьорът Зак Снайдър (Човек от стомана) представя Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта, с участието на носителя на Оскар Бен Афлек (Арго) в ролята на Батман/Брус Уейн и Хенри Кавил (Човек от стомана, Мъжът от U.N.C.L.E.) в ролята на Супермен/Кларк Кент.

Батман срещу Супермен

Това е първата среща на двамата супергерои от комиксите на DC на големия екран. DC Comics (ДиСи Комикс) е една от най-големите американски комиксови компании, издатели на комикси, наред с популярния Марвел. Инициалите DC са съкращение от Detective Comics, които по-късно стават официалното име на компанията.

DC създава някои от най-известните супергерои, сред които са Батман, Супермен, Жената-чудо, Светкавицата, Зеления фенер, Аквамен, Зелената стрела и още много други, обединен в Лигата на справедливостта.

Родени само с една година разлика на звездния небосвод на DC Comics, Батман и Супермен са появяват на страниците на комиксите и се превръщат в културни крайъгълни камъни по целия свят, завладявайки сърцата на поколения фенове през десетилетията, белязани от социални и политически промени. Единият е останал невръстен сирак заради градската престъпност, а другият пристига на Земята от умираща планета; единият е закърмен с жаждата за отмъщение, а другият попива човешките ценности от приемното му семейство. Техните легенди подхранват сюжетите на знакови графични романи и над дузина филми за двамата по отделно. И никога тези двама емблематични супер героя не са заставали един срещу друг на големия екран … до сега.

Батман срещу Супермен

За феновете на комикси – и за самият Снайдер, чиято дисертация в колежа изследва митологичното значение на супер героите – Батман срещу Супермен е Светият Граал на конфронтацията на комикс героите. Но за да е направен правдиво означава да се аранжира сблъсък не само на героите, но и на техните световете и митологии, които да се слеят в една нова разширяваща се кино вселена.

Епичната история, която Снайдер разказва с този филм се заражда като провокативна идея още по време на снимките на продукцията Мъж от стомана: В един момент се попитах: „А какво би станало, ако Батман е лош човек?” И след като го казах на глас, нямаше връщане назад.

След раждането на идеята за подобна перспектива, ръкавицата е хвърлена. Публиката вероятно си мисли: „Как, по дяволите, ще се бият един с друг?, усмихва се Снайдер. Съгласен съм! Но ако можете да си представите шахматна партия между супер героите, ще разберете. Това е най-забавната част – да си представиш не само как, но и Защо се бият.

Батман срещу Супермен

В основата на сблъсъка е това, което продуцентът Чарлз Ровън нарича „философска война” между Батман и Супермен, които по същество са двете страни на една и съща монета. Техните каузи са сходни, така че може би си мислите, че би трябвало да са съюзници, отбелязва продуцентът. Но подходът им към тези каузи ги превръща във врагове. Те имат противоположни версии за правосъдието, които ги тласкат към неизбежен сблъсък един с друг. Именно този философски разрив – който става и личен – ни заинтригува. Той ни даде убедителен начин да направим голям спектакъл, чиято основа е нещо реално и емоционално.

Батман срещу Супермен

От гледна точка на режисьора Снайдер, техният величествен сблъсък е „лесно запалим”. За разлика от 20-годишното преследване на Батман на най-големите злодеи в Готъм, Супермен има много по-разбираем поглед за правилно и грешно, разказва режисьорът. Той има морална извисеност, защото не е губил невинността си, както се е случило при Батман. Той все още вярва в системата, и, както можете да си представите, не гледа с добро око на защитник на града, който вярва, че може да действа като съдия, жури и екзекутор.

Батман срещу Супермен

Грубият стил на правосъдието на Батман разделя мнението на обществото и героят се отчуждава. Но под бронята си, все пак той е човешко същество. За разлика от Супермен. Ние познаваме Супермен като невероятно човеколюбив и благосклонен герой, но според за някой като Батман, неговите сили могат да се сторят доста поразии, казва Снайдер. Потенциалът му за злоупотреба с властта би била зашеметяваща и наруши ли човешките права, той може да пометат всички и и никой не може да го спре.

Батман срещу Супермен

Въпреки че е оформен от изключителния визуален стил на Снайдер, широкомащабният екшън във филма сякаш е следствие на това, което олицетворяват двамата герои и тяхната реалност издига надпреварата до нови висоти. Тази връзка е важна за създателите на филма, завява продуцентът Дебора Снайдър. Въпреки, че това са герои, надарени със супер сили, те също имат свои недостатъци и слабости. Те са изправени пред същите човешки предизвикателства като обикновените хора – да повярваш в себе си, да се свържеш с другите хора, да намериш своето мястото в света. Това е, което резонира през всички тези истории, без значение колко фантастични са сюжетите им – това е вътрешната борба, през която всички ние минаваме.

Батман срещу Супермен

Централното предизвикателството на Батман срещу Супермен, както и в Мъж от стомана преди това, е да се извадят тези митични герои от страниците на комикса и да се превърнат в живи, дишащи човешки герои, в една културна среда, различна нашата собствена. Това е провокативна идея, и още в първата сцена ние добиваме представа какво действително може да почувстваме в осезателната реалност на Снайдер и филмовия екип.

Батман срещу Супермен

Във високобюджетната продукция участват също номинираната за Оскар Ейми Адамс (Американска схема, Човек от стомана) като Лоис Лейн, Джеси Айзенбърг (Социалната мрежа) като Лекс Лутър, Даян Лейн (Изневяра, Човек от стомана) като Марта Кент, и Лорънс Фишбърн (Тина, Човек от стомана) като Пери Уайт, както и носителят на Оскар Джеръми Айрънс (Обрат на съдбата) като Алфред, Холи Хънтър (Пианото) като сенатор Финч, Гал Гадот (поредицата Бързи и яростни) като Уондър Уоман/Даяна Принс.

Киносъбитието Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта е предизвикателство и наслада за всички фенове на комикс гериоте, чийто свят провокира през големия екран.

Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта е в българските киносалони от 25 март 2016 г., разпространяван от Александра Филмс: