Дъвка без захар за устна хигиена

Дъвка без захар е полезна за устната хигиена, защото минути дъвчене премахва милиони бактерии, твърдят учените.

Дъвченето на дъвка без захар помага за премахването на вредни бактерии от устата, сочат данните от ново изследване, цитирано от в-к Daily Mail и агенция БТА.

Учените установили, че ако дъвчем дъвка в продължение на 10 минути, можем да премахнем около 100 милиона бактерии от устата си – това е около 10% от бактериите в слюнката.

Според специалистите дъвката може да върши също толкова ефективна работа, колкото конец за зъби.

Учени от университетския медицински център в Гронинген, Холандия, са открили, че дъвката събира бактерии от всички кътчета в устата и с изплюването й изплюваме и микроорганизмите.

За изследването петима студенти са дъвчели усърдно от 30 секунди до 10 минути. След това са изплюли дъвката в чаша, за да бъде изследвана.

Броят на откритите бактерии – 100 милиона – е сравним с ефекта от чистенето с конец, но дъвката достига до различни места в устата.

Повечето бактерии се улавят в началото на дъвченето, след това те постепенно намаляват. Това вероятно се дължи на намаляването на концентрацията на бактериите в слюнката в процеса на дъвчене.

Възможно е също подсладителят ксилитол, консервантите и ароматизаторите като ментата в дъвката да убиват бактерии.

Резултатите важат само за дъвка без захар, защото ако е подсладена, то тя подхранва бактериите в устата. Когато микробите ферментират захари, биофилмът в устата става по-киселинен, а това води до кариеси.

Снимка: Джон Савидж