
Бавно дъвчене на храната гарантира повече ситост.
От ключово значение за смъкването на излишните килограми е не само промяната на диетата и ограничаването на калориите, а продължителността и начинът, по който храната се дъвче, обявиха китайски учени от университета в град Харбин.
Според учените дългото и внимателно предъвкване помага на жените да изяждат по-малко от обичайното, като осигурява чувството за ситост по-бързо, отбелязва агенция БГНЕС.
По време на експеримента изследователите наблюдавали група от 14 участнички с нормално тегло и 16 с по-закръглени форми.
Средната възраст на всички доброволки варирала между 18 и 28 години. Всяка жена трябвало да изяде парче торта, докато устройство изчислявало колко дълго тя сдъвква храната.
Резултатите показват, че когато всяка хапка се свдъвква по 40 пъти, се яде 12% по-малко в сравнение с тези, които дъвчат само 15 пъти.
Според учените по-бавното хранене осигурява на мозъка повече време да възприеме сигналите от стомаха, че вече е пълен.
Снимка: Rob Boudon