Повече дъвчене на храната, за да ядете по-малко, съветват експерти.
При по-дълго време за дъвчене на храната, която се поема, се увеличава чувството за ситост след храненето.
Това потвърди научно изследване, проведено от екипа на д-р Касади от университета в Индианаполис, пише агенция БГНЕС.
Учените помолили 13 доброволци да консумират 55 грама бадеми, които да ги дъвчат по 10, 25 или 40 пъти. Три часа след това станало ясно, че в зависимост от това кой колко е дъвчел и чувството за глад е било различно. Хората, които са правили повече дъвчене на бадемите, били по-малко гладни, от онези, които дъвчели по-малко. Хората, които дъвчели 40 пъти бадемите, имали по-ниско ниво на инсулин от другите доброволци и по-малко желание за хранене.
Чувството за ситост и впечатлението че не си гладен след храненето се определя от хипоталамуса на мозъка и поръчва от холецистокинина (хормона на насищането). По-високо ниво от този хормон особено след ядене намалява желанието за хранене, а по-ниско ниво дава сигнал към мозъка за глад.
Снимка: Erica Cherup