Дългите полети със самолет и здравето


Дългите самолетни полети може да са опасни за здравето. Подробен материал за здравните проблеми по време на дълги полети – тези между 18 и 20 часа, публикува британското медицинско списание Лансет.

Според авторите – двама лекари от спешни отделения във Вашингтон и Бърлингтън, 18 % от пътниците, които имат хронични белодробни заболявания, рискуват по време на такъв дълъг полет най-малкото леки дихателни смущения заради намалено налягане на въздуха в салона и заради намаляването на кислорода, разпределян до тъканите чрез кръвта.

Дългите полети увеличават и до 4 пъти риска от венозна тромбемболия, които се засилват при обезводняване и липса на движение. Установено е, че по-честите случаи на тромбемболии са при хора, които седят до прозорците в самолета, защото стават рядко и се движат най-малко. Средата при тези дълги полети предразполага към разпространение на инфекциозни заболявания.

При бременни жени тези пътувания не са препоръчителни и заради по-голямото излагане на космическа радиация, което е вредно за плода. Няма точни статистически данни за случаи, изискващи лекарска намеса на борда на самолети, извършващи дълги полети. Във всеки случай се знае, че те в повечето случаи не са тежки и засягат хора над 70 години, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu

loading...