Дълголетието в Япония се дължи на балансирана диета

японска кухня

Причината за високата продължителност на живота в Япония се дължи на здравословно хранене.

Проучване установи, че високата продължителност на живота в Япония е свързана с диета, обяви британското издание Индепендънт.

Проучването оценява хранителния режим на десетки хиляди мъже и жени, съобщава агенция БГНЕС.

Населението на островната държава, която има една от най-ниските нива на смъртност в света, наброява над 127 милиона души към края на 2015 г. и то основно спазва диети с високо съдържание на някои въглехидрати, зеленчуци, плодове, както и риба и месо. Такива храни допринасят за диета с ниско съдържание на наситени мазнини, преработени храни и с високо съдържание на въглехидрати, придобити от както от ориз, така и зеленчуци.

След десетина години проучване изследователи от Националния център за здравеопазването в световен мащаб и медицина в Токио изследват как храната засяга смъртността в страната.

Екипът анализира храните и начина на живот на 36 624 мъже и 42920 жени на възраст между 45 и 75, които не са имали анамнеза за рак, инсулт, сърдечна или хронични заболявания на черния дроб. Участниците са били проследени в продължение на 15 години.

Изследователите установили, че участниците, които следят отблизо ръководството за храна са имали 15% по-нисък процент на смъртност и много по-рядко получават инсулт или други сърдечно-съдови заболявания.

Нашите резултати показват, че балансирана консумация на въглехидрати, зърнени храни, зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, соеви продукти, млечни продукти, сладкарски изделия и алкохолни напитки може да допринесе за дълголетие чрез намаляване на риска от смърт, се казва в заключение в проучването.

Джеймс Ди Николантонио, специалист по сърдечно-съдови заболявания в Американския Кардиологичен Институт Сейнт Люк, който не е участвал в изследването, заяви в изданието Huffington Post: Можем да научим как да бъдем здрави от японците, и това наистина се свежда до консумация на истинска храна и спортни упражнения. Той добавя, че комбинирането на висококачествени храни с ниско съдържание на наситени мазнини е особено важно за здравето.

Да вземем поука от японците: здравословно хранене на принципите на балансирана диета, съчетано с тренировки, носи дълголетие. Затова поздравяваме всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове малко или повече се спортува:

Снимка: Хсуануа Цаи