Дълголетието зависи основно от гените

Израелски изследователи са заключили, че дълголетието зависи до голяма степен от гените.

Изводът е направен, след като учените са проучили евреи Ешкенази, които са доживели до 95 години или повече.

Навиците им за хранене и упражнения не са били по-добри от тези на населението като цяло – мъжете в изследваната група са пиели малко повече и са тренирали по-малко от средното, показва изследването, публикувано в изданието Journal of the American Geriatrics Society.

Възможно е столетниците да имат допълнителни гени за дълголетие, които да ги защитават от вредните последствия на нездравословния начин на живот“, заяви водещият автор Нир Барзилаи, директор на Института по изследване на процесите на остаряване в университета Йешива, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Проучени са били здравните навици на 477 евреи Ешкенази на възраст от 95 до 122 години, които са живеели самостоятелно. Общо 75% от тях са били жени.

Изборът на изследването е паднал върху евреите Ешкенази, защото те са “по-сходни генетично от останалата част на населението, което улеснява откриването на разликите в гените”, уточнява изследването. Те са имали като цяло сходни навици за упражнения, пиене и пушене като връстниците си от контролната група.

Барзилаи предупреди, че столетниците може да са с наднормено тегло, да пушат и да не тренират, но хората без такива гени могат да извлекат полза от здравословния живот и упражненията.

Снимка: Benjamin Earwicker, sxc.hu