Дългото дъвчене намалява теглото

Дългото дъвчене намалява теглото, съветват британски учени.

Всяка хапка от обяда е добре да се поема след поне 30 секунди дъвчене преди да се поглътне. Това спомага за предотвратямаве на натрупването на килограми.

Научно изследване показва, че дългото дъвчене оказва силен ефект върху апетита по-късно през деня, като намалява желанието за допълнитебно хранене.

Доброволци, които дъвчели обяда си по този начин по време на експеримент, осъществен от психолози от Бирмингамския университет в Англия, изяли два пъти по-малко храна следобед, отколкото участниците, които се хранели нормално.

Макар предишни изследвания да показаха, че по-дългото дъвчене намалява приетите калории по време на ядене, последното проучване, публикувано в изданието Apetite, установи, че то може да има значителни последици и за хранителните навици по-късно през деня. Изследването е публикувано в период, когато хората традиционно приемат повече храна от обикновено заради празниците.

Учените от Бирмингам искали да анализират по-дългото дъвчене на обяд и последиците за хранителните навици по-късно през деня. За целите на изследването си те избрали 43 студенти, повечето жени, и ги помолили да не се хранят два часа преди експеримента. Всеки студен получил една чиния с пушена шунка и сандвичи със сирене, всички с еднакъв размер и форма.

Една трета от участниците трябвало да ядат нормално, друга една трета да правят 10-секундна пауза между поглъщането на всяка хапка, а последната група да дъвче всяка хапка 30 секунди преди да я преглътне.

Два часа след експеримента студентите получили малка купа с плодови сладкиши и една купа с шоколадови сладкиши и били помолени да оценят апетита и насладата си от храната. Резултатите показали, че студентите, които яли с нормална скорост и тези, които спирали за десет секунди между хапките, изяли еднакво количество сладкиши. Но тези, които дъвчели всяка хапка от обяда си поне по 30 секунди, изяли два пъти по-малко храна, обобщава агенция БГНЕС.

Снимка: Sven Leichner