Д-р Ангел Кунчев: Ако ще и в скафандри да сложим учениците, няма да спрем коронавируса в училище (ВИДЕО)

д-р Ангел Кунчев

Доц. д-р. Ангел Кунчев коментира ситуацията с коронавируса в страната и обяснява как се процедира в училище, ако се засече заразен.

След намаляването на новите случаи на заразени с коронавирус през последните четири дни се отбелязва покачване и вероятно то ще продължи. Това ни най-малко се дължи на старта на учебната година, защото е много рано, но ще има такова отражение занапред. Това отчете главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред директорите на болници в страната, която среща се проведе на 18 септември 2020 г.

„Те не са заразени, защото започна училище, а са намерени, защото започна училище. Колкото повече хванем тази седмица, толкова повече ще значи, че има надзор“, заяви д-р Кунчев оносно завалелите случаи на коронавирус в училища от цялата страна. Той предупреди, че вече от края на следващата седмица ще започнат случаите от училище, които ще са вследствие на старта на новата учебна година.

„В една паралелка не може да има прекъсване, ако щете със скафандри ги сложете, няма как да стане“, предупреди той. И подчерта, че важното е заразата да не прескочи от клас в клас и да обхване цялото училище.

„Каквото ще се случи в обществото, това ще се случи и в училище“, категоричен беше главният здравен инспектор. Той призна, че е бил приятно изненадан от адекватността на мерките, предприети от училищните директори в столицата, с които се е срещнал преди 15 септември.

„Вирусът си прави, каквото си иска, ама буквално. Можем да кажем, че нищо не можем да кажем“, обобщи тенденциите доц. Кунчев.

Той беше категоричен, че няма как да се направи прогноза за това, което ни очаква, но е важно да получим отговора на въпроса: „Това, което в момента се случва в Южна Европа, резултат ли е от преливането на балканската вълна през август или това, което почва при тях, е втора вълна, която чакаме да дойде при нас. Това е по-лошият вариант“.

Доц. Кунчев поясни и защо – защото ще съвпадне с началото на учебната година и циркулирането на грипните вируси. “В момента нещата изглеждат доста добре за България. Имаме 2.7 процента намаление, не е много, но е показателно, че след платото през август ние успяхме да постигнем две-три седмици с намаляване на случаите”, посочи той.

„Никой не може да каже в първа вълна ли сме, втора ли сме“, каза доц. Кунчев. Той цитира данните в ЕС, според които там се отбелязва ръст от 20% на заразата, докато ние сме сред малкото, отчели спад. Чехия, например, е с повишено ниво на заразени в размер на 73%, Ирландия с 56%, Португалия с 40%. “На този фон България е от много малкото страни с намаление от 2,7 процента, не е много, но е положително“, каза той.

Вижте видео на срещата на 18 септември 2020 г.:

Снимка на д-р Кунчев: пресцентър на Министерски съвет