Д-р Денкова: Досрамя ме от изкуствените лица във VIP Brother 2017

изкуствено лице

Какво накара един лекар по естетична медицина да се възмути от това, което се предлага за красиво в нашето общество?

д-р Радина Денкова в пост в своя Фейсбук профил изрази позицията си за съвременните стандарти и тенденции, които се налагат чрез корекциите, които популярните лица у нас, си правят. Повод за това стана участието на няколко дами в популярното реалити (уж) шоу VIP Brother 2017.

В част от публикацията си д-р Денкова казва: Попадам на едни момичета, четири на брой. Честно да ви кажа, досрамя ме. Досрамя ме, защото те са средна извадка на лицата, които показват донякъде и моята професия. Досрамя ме, защото и в четирите не видях нито естетика, нито пропорции, нито симетрия, нито … добър вкус. Много е жалко и ми е мъчно, че естетичната медицина се представя по този начин – вулгарно, разкривено и пошло.

В интервю за списание EVA д-р Денкова обяснява реакцията и каква е отговорността на лекаря към обществото в налагането на стандартите за красота и успех.

Проблемът е, че чрез екрана момичета с променени лица определят лъжлив стандарт. Младото поколение ги гледа и преценява, че за да успее, трябва да изглежда като тях, казва медикът. Хвана срам, че някой мой колега ги е направил такива.

Мнозина ме разбраха погрешно. Не акцентирах върху отделни лица, а говорех за обобщен образ. По-важното е защо ние като колеги и лекари го допускаме. Трябва да носим някаква отговорност за пациентите си. При мен са идвали много хора с различни желания и голяма част от тях съм връщала. Не мисля, че мога да променя хората от гилдията с един пост. Но можем да се замислим. Истината е, че и аз съм част от това общество и всички носим вина, подчертава д-р Денкова. Ние самите трябва да променим мисленето си и тогава може да се случи промяната. Трябва да мислим как да се усъвършенстваме, за да създаваме все по-красиви хора.

Част от проблема се корени и в това, че некомпетентни и неквалифицирани хора поставят филъри, а нямат право по закон, което води до разкривените лица, според лекарят. Тя допълва, че в работата си се придържа към златното сечение, но не само: Понякога ние помагаме в създаването на хармония в едно лице, но често това, което не е симетрично, е по-красиво и интересно. Смятам, че моята работа е изкуство, и не бих искала да я принизявам само до изкарване на пари.

За световния стандарт за красота д-р Денкова пояснява, че естетиката в инжекционните техники се превърна в медицинска наука. Но за да я следваме, се изискват воля, усилия, обучения, и то непрекъснато, тъй като тя се усъвършенства всеки ден. Малко са хората, които искат да успяват с усилия. Успехът не е просто една фасада, а зад него стои къртовски труд. Витрувианският човек на Леонардо да Винчи и неговите пропорции са най-важното за мен. Скицата стои на стената ми, за да ми напомня, че всяка част от тялото се намира в съотношение към определена друга. Това е т.нар. златно сечение и за него има много примери и в природата, например венчелистчетата на цветята са в симетрия.

Д-р Денкова коментира и последните тенденции в естетичната медицина в световен мащаб: Естественото, натуралното, свежестта, по-малко умора на лицето, младежки вид, без натрапване. Не трябва да видоизменяме лицето, а само да подсилим естествената му красота.

Снимка: astromysicism

loading...