Д-р Мурат Чаа: Затлъстяването е болест и трябва да се лекува навреме

д-р Мурат Чаа

Ако не се проведе правилно лечение, затлъстяването дава предпоставки за развитие на придружаващи заболявания като диабет тип 2, хипертония, ставни увреждания на стави, черен дроб, бъбреци и дихателни проблеми.

Френският хирург доц. д-р Мурат Чаа, специалист по бариатрична и диабетна хирургия представи на 21 ноември 2019 г. в София най-съвременните и ефективни методи за хирургическо лечение на наднормено тегло, затлъстяване или диабет тип 2.

По покана на г-жа Мерилин Хасанова, управител на здравната платформа за лечение в Турция „Живот за теб“ , д-р Мурат Чаа, практикуващ към болница Мемориал в Истанбул представи щадящи методи за хирургическо лечение на затлъстяване и диабет тип 2, а именно чрез прилагане на лапароскопска или роботизирана хирургия.

Специалистът коментира, че с инвидуален подход към пациента прилага 5 различни метода на хирургическо лечение. Д-р Чаа има оперирани 1700 пациенти по тези методи.

Мерилин Хасанова, коментира, че затлъстяването е пандемия в ХХІ. век и за съжаление с всяка изминала година статиските са все по-тревожни. Прогнозата на СЗО е, че до 2050 г. около 30% от населението ще страда от чернодробни увреждания следствие на затлъстяването. В България една трета от населението в зряла възраст е с наднормено тегло или затлъстяване. Дибет тип 2, преди години се проявяваше при пациенти след 20-годишна възраст, а днес вече диабетът може да се прояви и при 3-годишни деца, подчертава тя.

Доц. Чаа сподели, че затлъстяването е болест и трябва да се лекува навреме, защото, ако не се проведе правилно лечение, затлъстяването причинява допълнителни усложнения и дава предпоставки за развитие на придружаващи заболявания като диабет тип 2, хипертония, ставни увреждания, дихателни проблеми, мастна дистрофия на черния дроб, бъбречни увреждания, сънна апнея, а при пациенти с ИТМ (индекс на телесна маса) над 40 е доказано, че продължителността на живота на пациентите се скъсява между 8 и 13 години.

Освен това начинът на живот, който водят допринася за развитието на психологични проблеми, социална изолация, невъзможност да прекарват пълноценно време с децата си със семейството си, намаляване на сексуалната активност при върастни, неправилно оформяне на половите белези по време на тийнеджърска възраст, което причинява психологична травма на тези деца и намалява тяхното самочувствие, разказва хирургът.

Правилно приложеното хирургическо лечение дава възможност на тези пациенти да излязат от този сложен начин на живот, пълен с неприятности и усложнения. При пациенти с диабет тип 2, които са обречени да приемат медикаменти до края на живота си, прилагам диабетна хирургия чрез робот Да Винчи, уточнява доцентът.

След приложеното хирургическо лечение, до 2-3 месеца след операцията, диабетът се елиминира напълно и се прекратява приемът на лекарства, като резултатите са с гарантирана трайност до 25 години, категоричен е д-р Чаа.

Методите като така нар. стомашен пръстен или стомашен балон са неефективни и освен това водят до редица усложнения, аз не прилагам тези методи, но 1/3 от пациентите, които оперирам са, за да поправя усложненията, възникнали след прилагане на тези методи от други хирурзи, разказва специалистът.

За съжаление през 2018 година има 13 смъртни случая с балон, а смятам, че инжектирането с ботокс е много опасно и ще има още загинали пациенти, тъй като се отделят токсини в организма, предупреди доц. Чаа, който има сертификат от френското Министерство на здравеопазването за практикуване на бариатрична и диабетна хирургия във Франция без този документ.

Д-р Чаа е и документа за член на Комисия по затлъстяване във Франция.

Прилаганите иновативни методи, прилагани от д-р Чаа, спомагат за лечението на диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, рак, артроза, панкреатит, ставни увреждания, разширени вени.

Един от примерите за успешното лечение на затлъстяване от д-р Мурат Чаа е певецът Артур Надосян, познат в България като Златният глас на Армения. Артур сподели, че на 25 юли 2019 г. е бил опериран от доцента, като при пристигането си в болницата в Истанбул е тежал 206 кг с придружаващи заболявания като инсулинова резистентност, хипертония, стомашна херния, рефлукс и подагра. Близо четири месеца след операцията той е свалил 50 килограма от наднорменото тегло и по-голямата част от заболяванията м, са излекувани, сподели той.

Снимка на доц. д-р Мурат Чаа в София: „Живот за теб