Д-р Шарков: Денталният пакет е беден и еднообразен

зъболекарски кабинет

Д-р Николай Шарков, президент на Световната дентална федерация, в интервю за агенция БГНЕС за денталното здраве и проблемите в България.

Изборът Ви за президент на Световната дентална федерация е огромен успех за България. Преди това сте бил ковчежник на федерацията, също отговорна длъжност. С какво спечелихте доверието на членовете на федерацията?

Преди да стигна до най-високата изборна длъжност в света на денталната медицина започнах преди 20 години моята работа в Световната дентална федерация (FDI) – член на постоянен комитет на Федерацията. След това – председател на същия комитет, член на Борда (съветник в Съвета) на FDI, ковчежник и на 26.09.2023 – бъдещ президент на FDI.

Формулата за успеха ми – упорита доброволческа работа, преодоляване на предизвикателствата, можене, компетентност и визионерство.

Къде се намира България на световната карта на денталните и зъболекарски услуги?

На много добро европейско и световно нива. Конкуренцията сред лекарите по дентална медицина в България е градивна, защото всички са частно практикуващи. Следователно, ако не си добър, ще фалираш.

Отговаря ли високото качество на денталните услуги у нас на цената им спрямо качеството им?

Не, не отговаря. Ние лекуваме със същата техника, материали и медикаменти, като нашите американски колеги, но цените ни са най-ниски, защото са съобразени със стандарта на живот в България, който е много по-нисък.

Как се работи в момента с НЗОК? Достатъчен ли е денталният пакет, който се заплаща от НЗОК?

Българският зъболекарски съюз успя да договори по-добри условия, както за нашите пациенти, така и за лекарите по дентална медицина, сключили договор с НЗОК. Предстои началото на преговорите на бюджета за дентална помощ за 2024 година. Сигурен съм, че ще бъдат отново трудни, защото освен НЗОК ние трябва да убеждаваме и Финансовото министерство и Парламента, че денталната помощ не е финансирана добре, особено за възрастните над 18 години, тъй като те имат право на един беден и еднообразен пакет дейности.

С ретроспекция от 20-30-ина години назад, според Вас, подобрява ли българинът здравната си култура днес?

Да! Уверен съм. Бавно, но сигурно. Особено след въвеждането през 2009 г. на държавната Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в Р България. Програмата бе подкрепена и се подкрепя от всички правителства от тога и естествено – от Народното събрание на България

Снимка на зъболекарски кабинет: StockSnap / Pixabay