Европейски вина съдържат канцерегони

Европейски вина съдържат канцерегони, предупреждават експерти.

Много сортове вина, даже на най-продаваните производители, съдържат остатъци от реагенти, предназначени за защита на гроздето от вредители, установиха експерти от Обединение за защита на природата в Швеция.

Анализирани са 40 сорта вина, всичките закупени в Европейския Съюз. В 14 от тях са били открити вещества, които според правилата на Европейския съюз, могат да бъдат определени като канцерогенни, мутагенни и нарушаващи хормоналните и репродуктивни функции.

В една от бутилките заедно с вкусовия букет е имало допълнително съдържание от още 10 вредни химикала. Експертите са открили като цяло вредни вещества в 24 от изследваните бутилки вина.

Сред опитните образци е имало и 6 екологични сорта, като пет от тях са били напълно чисти. Шведските експерти призовават за ожесточаване на законите, регламентиращи използването на химикали в земеделието на Европейския съюз, пише агенция БГНЕС.

Zdraven.bg предупреждава да се внимава с количеството поет алкохол и поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино:

Снимка: Peter Dutton