Европейците да ядат по-малко говеждо и сирене

телешко и сирене

Европейците трябва да ядат по-малко говеждо и сирене по екологични причини, препоръчват учени.

Европейците ще трябва да ограничат консумацията на говеждо и млечни продукти, ако искат да постигнат целите, свързани с намаляване на парниковите емисии.

Това показват резултатите от шведско изследване, цитирани от агенциите Франс прес и БТА.

Със селското стопанство и хранителновкусовата промишленост са свързани една четвърт от емисиите на тези вредни за климата газове на ЕС, отбелязват авторите на изследването. Те мислят, че приносът на двата сектора трябва да се намали 4 пъти до 2050 г.

Намаляването на консумацията на говеждо и овче с 50 и повече процента е неизбежно, ако искаме да бъдат постигнати целите на ЕС. Консумацията на месо не трябва напълно да бъде изоставена. С пилешкото и свинското са свързани малки емисии, поясни Стефан Вирсениус от Политехническия институт към университета на Гьотеборг.

Производството на говеждо, съдържащо 1 кг протеини, води след себе си до 200-килограмови емисии въглероден диоксид, при едва 10-30 кг въглероден диоксид за същото количество протеини в свинското или пилешкото.

Ограничаването на парниковите емисии, свързани с консумация на говеждо, върви ръка за ръка с намаленото търсене на млечни продукти. 1 кг протеини в млечни продукти предизвиква 4 пъти по-големи емисии в сравнение с еквивалента му в пилешко.

Структурното преминаване от европейско производство на говеждо към това на свинско или пилешко и от хранене с млечни продукти към зеленчуци може значително да увеличи, а не да намали световното предлагане на протеини в храните, увериха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Food Policy.

Снимка: Рон Долит