Евтиното сирене е менте

сирене

Сирене, което се продава в българските магазини на ниски цени, е със съмнителен произход.

Евтиното сирене, с цена от порядъка на 3,80-4,20 лева, се прави от внесени от Малайзия субпродукти, които са млекоподобни, потвърди министърът на земеделието Валери Цветанов в ефира на bTV. Той препоръча да не купуваме сирене, което е на цена под 5,50, а по думите му дори и това под 6,50 – 7 лв е съмнително.

Вносът на евтина суровина е удар срещу потребителите, но и камшичен удар срещу фермерите, подчерта министър Цветанов.

Ние трябва да защитаваме българските консуматори, но част от млекопреработвателите предпочитат да внасят евтини сурогати, вместо да изкупуват българско мляко, защото така им е по-изгодно. В една държава-член на ЕС няма място за Андешковци, подчерта министърът.

Според млекопреработвателите пък резултатите от проверките на агенцията потвърждават нелоялните практики.

Оказва се, че на пазара наистина има фалшиво сирене, макар не в първоначално разпространените размери. В края на март 2016 г. от Агенцията на млекопреработвателите заявиха, че над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини.

От 100 проби на сирена, взети от Агенцията по храните, в шест от тях са намерени растителни мазнини.

Държавната институция обаче не обявява имената на фирмите, които ни продават фалшиво сирене.

Пробите с отклонения ще бъдат пратени и в лаборатория в Германия.

Десет предприятия произвеждат млечни продукти с вложени имитиращи продукти или растителни мазнини, казва Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите.

Експерти подчертават, че наличието на растителни мазнини в млечните продукти не е незаконно в България. Те обаче трябва да са посочени на етикета.

Фалшивите млечни продукти като сиренето се наричат имитиращи продукти и те трябва да стоят на обособено място в магазина. Обикновено фалшивото сирене е на значително по-ниска цена.

Снимка: Ребека Сийгъл