Едва 3% от българите, получили инсулт, се лекуват

неврология

Едва около 3 процента от българите, получили инсулт, се лекуват – при средно 20 на сто в Европа.

Болниците, които предлагат лечение, все още не са достатъчно, но през последната година има промяна, след като Българското дружество на невролозите започна кампания за повишаване на информираността.

Данните изнесе академик Иван Миланов, председател на дружеството по време на 17-ия Национален конгрес по неврология с международно участие, който се проведе в Златни пясъци на 17-20 май 2018 г.

България е страната, в която има най-висока смъртност от сърдечно-съдови болести в сравнение с Европа и Съединените щати, съобщи академик Иван Миланов, председател на дружеството на невролозите.

Смятам, че основният фактор за това, че много хора получават инсулт в България, това е фактът, че българското население не се научи да си контролира кръвното налягане, каза акад. проф. д-р Миланов, председател на Българското дружество по неврология, цитиран от БНТ2.

Академик Миланов е категоричен, че трябва да спрем да вярваме в митове, защото високото кръвно налягане не се лекува, а спирането на лекарствата може да е фатално. Най-добре е сами да следим налягането си, да ограничим солта, мазното и алкохола. И при инсулт на близък да реагираме веднага.

Обикновено се получава слабост в ръката и крака, изкривяване на устата, може да има нарушаване на говора.

В това състояние инсултът е лечим. Но само през първите четири часа. Затова невролозите започнаха кампания за повишаване на информираността и за по-широко прилагане на лечение. Тя вече дава резултати.

Следващата ни борба е колкото е възможно повече болници да започнат да прилагат това лечение, допълни той.

Всяка болница, която има скенер, може да прилага лечение чрез разбиване на тромба. Около 35 болници в България вече го прилагат, ако постигнем 40, ще е достатъчно за мащабите на държавата, смята академик. Миланов.

Снимка на модел на неврологични връзки в мозъка: Стефан Фуертингер и Кристина Симонян, Медицинска школа в Икан, Маунт Синай, NIH