Една зелена салата на ден намалява кръвното и риска от сърдечно-съдови заболявания

Дългогодишно проучване показа, е хапването по една поция зелена салата на ден намалява кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ежедневният прием на около 150 грама зеленолистни зеленчуци помага за зраво сърце.

Дългогодишно изследване, проведено в университета „Edith Cowan“ в Западна Австралия, установи, че приемът само на една порция салата от зеленолистни зеленчуци на ден може значително да намали риска от сърдечни заболявания.

Авторите на проучването са изследвали дали хората, които редовно се хранят с богати на нитрати зеленчуци, като зеленолистните зеленчуци и червеното цвекло, имат по-ниско кръвно налягане и дали по-рядко биват диагностицирани със сърдечни болести. Хранителният неорганичен нитрат, екзогенен източник на азотен оксид, играе ключова роля за поддържане на сърдечно-съдовото здраве. Нека не се бърка с попадналите излишни количества нитрати чрез изкуствените торове, използван при отглеждането на зеленчуците.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смъртност по света и отнемат живота на около 17.9 милиона души годишно, по данни на СЗО.

Учените са анализирали данни за над 53,150 души, привлечени за доброволци в периода 1993-1997 г., които живеят в района на Копенхаген и Орхус в Дания и са участвали в мащабното проучване, продължило 23 години и поручващо връзката между датската диета, злокачествените заболявания, кръвното налягане, сърдечните заболявания и общото здравословно състояние. В този период били регистрирани 14,088 случая на сърдечно-съдови заболявания сред доброволците.

Изследователите установили, че хората, които консумират най-често богатите на естествени нитрати зеленчуци, имат по-ниско систолично налягане от останалите и са с между 12 и 26 на сто по-нисък риск от сърдечно заболяване.

Тези, които приемали средно 140 милиграма зеленчукови нитрати, имали средно с 2.58 единици (в mmHg) по-ниско систолично кръвно налягане (познато като „горно“) и 1.38 единици по-ниско диастолно кръвно налягане (познато като „долно“) спрямо тези, които приемали най-малко количество зеленолистни зеленчуци.

Резултатите сочат, че с консумацията дневно само на една чиния сурови или половината на това количество сготвени зеленолистни зеленчуци, хората могат значително да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване, каза д-р Катрин Бондоно от института по изследване на храненето в университета, която е ръководител на проучването. Учените стигнали до извода, че приемът на по-големи количества на ден не променя особено резултата по отношение на превенцията на сърдечните болести.

Резултатите от изследването „Vegetable nitrate intake, blood pressure and incident cardiovascular disease: Danish Diet, Cancer, and Health Study“ на Датското дружество за изследване на рака и Университета на Западна Австралия, са публикувани в специализираното издание European Journal of Epidemiology през пролетта на 2021 г.

Учените препоръчват да не се приемат сокове от зеленолистните зеленчуци, защото се унищожват поледните фибри и целулозата в тях, но при смутита с блендър няма такъв проблем.

Снимка на купичка със зелена салата: Pixabay