Една линейка обслужва 27 000 българи

В България една линейка се пада на средно 27 000 българи, сочи статистиката.

Пациентите с опасност за живота от всяко седмо село или малък град в България чакат линейка повече от 30 минути.

Става дума за 15% от населените места у нас, в които живеят общо 211 000 българи. Това разкрива trud.bg, като се позовава на полуготовата Национална стратегия за спешна помощ на Министерството на здравеопазването.

Според нея само в 58% от градовете и селата линейката стига в приетия интервал до 20-та минута, а в друга една трета от тях – между 20-та и 30-та минута.

Обяснението е само едно – няма достатъчно кадри.

По тази причина в 31 филиала на Спешна помощ като Якоруда, Симитли, Кресна, Банско, Сатовча, Малко Търново, Кула, Котел, Доспат, Стралджа и други въобще няма лекар.

В момента един реанимационен екип (от лекар и сестра) обслужва от 42 000 до 50 000 души в областите Силистра, Смолян, Шумен, Разград и София-област, а от 140 000 до 210 000 души в Бургаско, Пловдивско и Великотърновско. Долекарските екипи, т.е. с фелдшер, пък отговарят за средно за по 15 000-16 000 българи в регионите Ямбол, Кюстендил, Кърджали, Ловеч и др. А до 35 000 души – в областите Търговище, Шумен, Разград, Сливен, Силистра. Средната стойност за страната е 1 екип на 27 хиляди българи.

Стратегията посочва, че е необходимо спешно обновяване на автомобилния парк. Той се състои от 357 линейки, чиито пробег е 15,3 млн. км през 2012 година.

В същото време Спешна помощ извършва куп несвойствени дейности. Според съвместна наредба на Министерството на здравеопазването и МВР колите трябва да разнасят шишенца с алкохолни проби от дадено населено място до областния град, където се намира лабораторията за изследвания.

Всички болнични заведения пък бавят или отказват хоспитализация на тежко болни. Дежурните лекари не се отзовават своевременно за консултация, не отразяват винаги своето становище писмено, въпреки че е тяхно задължения. Болните ненужно се разкарват от едно лечебно заведение в друго, отбелязва стратегията.

А тъй като личните лекари няма към кого да се обърнат за санитарен транспорт, когато са при трудно подвижни пациенти, макар и в неспешно състояние, така те също задръстват линейките с адреси. В този случай трябва да се влезе в преговори със социалното министерство за намиране на решение, пише в документа на Министерството на здравеопазването.

Снимка: Юлиана Николова