Едно кихане или кашляне заразява цяла стая с вируси

Дори едно единствено кихане е напълно достатъчно да изпълни въздуха в цяла стая с вируси, като замърсяването остава с часове, установиха американски учени, цитирани от изданието Science Dayly и агенция БТА.

Микроскопичните капчици от кихането или кашлицата се разпръсват във въздуха в достатъчна концентрация, за да заразят останалите в помещение с размери на стая, твърдят учените.

При кихане от устата изхвърчат 40 000 капчици, като някои от тях със скорост 160 км/ч. Дишайки заразен въздух в офис или обществен транспорт, човек може да се зарази за един час.

Учените, ръководени от Линдзи Мар от техническия университет на Вирджиния, САЩ, са направили тези изводи на базата на 16 проби, взети през зимата от чакални в болница, три стаи в детска градина и три самолета. Половината от тях съдържали грипен вирус.

Средната концентрация, която установили за помещенията, била 16 000 вируса на кубичен метър въздух, а повечето от вирусите били в микроскопични частици – под 2,5 микрометра, които могат да останат във въздуха часове. При такава концентрация, количеството вируси, необходимо, за да се зарази човек, се поема за един час, пише actualno.com.

Снимка: mnomono