Ежедневна доза мултивитамини забавя отслабването на паметта

мултивитамини

Ежедневна доза мултивитамини може да забави отслабването на паметта с възрастта при старите хора.

Американски учени показаха, че ежедневна доза мултивитамини и минерали може да забави постепенното отслабване на паметта, което е естествено с остаряването, съобщи агенция БТА.

В края на тригодишния период участниците в изследването, които са пиели мултивитамини от таблетка, са се представили по-добре в когнитивните тестовете и тестовете за памет в сравнение с взималите плацебо. Тяхната когнитивна възраст е била с 1.8 години по-малка.

Лекарите отдавна спорят за ползата от мултивитамините. Някога те са препоръчвани като “застраховка” при непълноценно хранене на базата на изследвания, показали, че почитателите им общо са по-здрави. При рандомизирани проучвания обаче се оказало, че за повечето здрави хора полза от тях няма. Изглежда положителните резултати са се дължали на това, че таблетките витамини са по-популярни сред хората, които се грижат за здравето си и по други начини.

В новото изследване на учени от университета в Уейк Форест, Северна Каролина, са участвали 2262 души на възраст от 65 до 100 години, като средната възраст била 73 години, а 60% от тях били жени.

Лора Бейкър и екипът й са го започнали, за да проверят дали флаванолите от шоколада, за които се твърди, че са полезни, могат да помогнат за забавяне на когнитивното влошаване с възрастта. Едната от групите в изследването е получавала стандартна таблетка мултивитамини и минерали за сравнение.

Участниците са направили когнитивни тестове за памет, говор и математически умения по телефона в началото на изследването. След това рандомизирано са разпределени за групите на витамини или плацебо – по веднъж дневно три години. Когнитивните тестове са повтаряни и през следващите две години.

Всички групи се представяли средно по-добре след първата и втората година, а след това имало задържане – вероятно защото свикнали с тестовете. Резултатите на пиещите мултивитамини и минерали обаче били малко по-високи, отколкото на хората с плацебо. В групата на флаваноли не били наблюдавани някакви значими ползи.

На кои компоненти на таблетките с мултивитамини се дължи положителният ефект, не е известно. Ползата от тях е по-голяма при хората със сърдечно-съдови проблеми, вероятно защото тези болести са със значителни последици за ума, каза Бейкър.

„Тези резултати са много обещаващи и имат потенциал за значим ефект за общественото здравеопазване“, коментира Ребека Еделмайър от Асоциацията „Алцхаймер“. Те обаче не дават достатъчно данни в подкрепа на препоръка за използване на такива добавки – резултатите трябва да бъдат потвърдени с повече участници.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание „Alzheimer’s & Dementia“ на 14 септември 2022 г.

Снимка на мултивитамини: Ri Butov / Pixabay