Ежедневното ходене води до дълголетие

Ежедневното ходене води до дълголетие, категорични са експерти.

Ново проучване отново доказва неоспоримо, че движението носи здраве и дълголетие. Половин час ходене на ден е ключът към дълъг живот, установили британски учени.

Ежедневната разходка, дори да е по магазините, може да намали риска от преждевременна смърт с 20%, открили експертите.

Нашето изследване потвърждава, че не само усилените тренировки могат да ви поддържат във форма. Дори умерената ежедневна активност като ходене или каране на колело оказват сериозно положително влияние върху здравето, посочва авторът на изследването Джеймс Удкок от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, цитиран от агенция БГНЕС.

Само ходенето по магазините или отвеждането на децата до училище могат да удължат живота ви, едновременно с останалите положителни последици от това за благосъстоянието и околната среда, допълват експертите. дори малки дози редовна лека до умерена активност може да имат доста сериозни положителни ефекти.

Изследването е осъществено в сътрудничество с изследователи от Кеймбриджкия университет и института Каролинска в Швеция и е публикувано в изданието International Journal of Epidemiology. То е установило също, че най-осезаемото положително влияние от разходката върху здравето се усещало при хората, които почти не извършвали физическа дейност.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: