Ежедневно аспирин води до рак при мъжете

аспирин

Ежедневният прием на аспирин причинява меланом при мъжете.

Учените установиха, че ежедневният прием на аспирин двукратно увеличава риска от развитието на меланом при мъжете, съобщава порталът Science Daily.

Меланомът е вид рак на кожата, при който тумурът който започва в пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Типичният меланом е черен, поради синтезирания от клетките меланин, пише Wikipedia.

Изследователите са използвали данните на почти 200 000 души на възраст от 18 до 89 години, на които никога не е бил откриван меланом, съобщава агенция БГНЕС.

От тях е извадена групата на тези, които са пили аспирин ежедневно в течение на година и повече с период на последващо наблюдение не по-малко от пет години.

Установено е, че при мъжете, които са приемали аспирин редовно, рискът от развитие на меланом е 1,83 пъти по-голям, отколкото при останалите участници в изследването.

При жените подобна зависимост не е открита.

Според един от авторите на изследването Беатрис Нардоне този факт може да се обясни с това, че организмът на мъжете изработва по-малко защитни ферменти – супероксид дисмутаза и каталаза.

Снимка на аспирин: qiaomeng