Ежедневно приемане на аспирин увеличава риска за зрението


Възрастни, които приемат аспирин всеки ден, е два пъти по-вероятно да имат късен етап на макулна дегенерация, свързана с възрастта загуба на зрение, отколкото хора, които никога не приемат болкоуспокояващото, сочи европейско изследване.

Данните не показват директно, че аспиринът причинява загуба на зрението. Но откритията, публикувани в изданието Opthalmology, водят до загриженост дали аспиринът по някакъв начин не изостря заболяване на очите, като се има предвид колко много хора го приемат всекидневно заради сърдечна болест.

За хора, които страдат от възрастова макуларна дегенерация, навярно не е добре да се препоръчва приемът на аспирин”, заявява Уилям Кристен от Бригъм и Женска болница в Бостън, който не е участник в изследването, цитиран от агенциите Ройтерс и БГНЕС.

Учени под ръководството на Паулус де Йонг от холандския институт за невронаука и Академичния медицински център са събрали информация за здравето и начина на живот от близо 4 700 души на възраст над 65 години. Изследването е включвало възрастни хора от Норвегия, Естония, Великобритания, Франция, Италия, Гърция и Испания.

От 839-те души, приемали аспирин всеки ден, 36 имали напреднала форма на болестта, наречена мокра макулна дегенерация. Това означава, че 4% от приемалите аспирин дневно има този проблем. За сравнение, двама от всеки 100 души, които приемали аспирин не чак толкова редовно са имали същия тип дегенерация.

Снимка: sxc.hu

loading...