Екипаж от ВВС със самолет Spartan успешно транспортира медицински екип при създадена донорска ситуация

самолет Spartan

Екип от Военновъздушните сили транспортира със самолет „Spartan“ медицински екип.

Дежурен екипаж на самолет C-27J „Spartan“ от 16-а авиационна база „Враждебна“ беше задействан вечерта на 26 март 2023 г. със задача да транспортира медицински екип от Военномедицинска академия при създадена донорска ситуация за органна трансплантация.

Самолетът излетя в 17.49 ч. и кацна на летище Горна Оряховица в 18.21 ч. В 22.52 ч. същата вечер самолетът се приземи обратно на летище София, като задачата по транспортирането на медицинския екип беше изпълнена успешно.

Командир на екипажа е подполковник Пламен Дончев, помощник-командир – капитан Николай Калайджиев и борден инженер – майор Мирослав Пипев.

Това е поредната подобна задача, изпълнена от Военновъздушните сили на България. През февруари шестгодишно дете беше транспортирано по спешност със самолет „Spartan“ от Бургас до София. Също през февруари 2023 г. екипаж от ВВС със самолет C-27J „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база „Враждебна“ транспортира 11-годишно дете до Клиниката по детска онкохематология в Любляна, Словения, припомня БТА.

Снимка на самолет Spartan: Министерството на отбраната