Екстракт от зелен чай срещу рак

Силни нови лекарства срещу рак, основани на екстракт от зелен чай, могат да бъдат създадени скоро, след като учени установиха, че екстракт от растението, популярно с напитката, намалява туморите почти наполовина.

Изследователите от университета Стратклайд успели да накарат 40% от рака на кожата да изчезне, като използвали съставката при лабораторни анализи. От дълго време се смята, че зеленият чай помага в борбата с рака и екстрактът, наречен epigallocatechin gallate, е бил изследван и преди.

За първи път обаче учените успяват ефективно да го накарат да намали туморите. Предишни изследвания на свойствата му в борбата с рака се провалиха, защото изследователите използваха интравенозни вливания, които не успяваха да доставят достатъчно от екстракта до самите тумори.

Учените от университета Стратклайд обаче създали “насочена преносна система”, като закрепили екстракта върху протеини, носещи молекули желязо. Лабораторните изследвания върху един вид рак на кожата показали изчезване на 40% от туморите след месец лечение, а допълнителни 30% се свивали.

Това са много окуражителни резултати, които се надяваме да открият пътя към нови ефективни лекарства срещу рак. Когато използвахме нашия метод, екстрактът от зелен чай намаляваше размера на много тумори всеки ден, като в някои случаи го унищожаваше напълно. Екстрактът обаче няма никакъв ефект, когато се доставя по друг начин, тъй като всички тумори продължаваха да растат. Това изследване може да отвори вратите за нови лекарства срещу заболяване, което продължава да е едно от най-смъртоносните в много страни“, заяви една от авторките на изследването д-р Кристин Дюфе, цитирана от агенция БГНЕС.

Снимка: Sander Klaver, sxc.hu