Екстракт от игли на кедър срещу стафилококи и рак

Иглите на източния червен кедър съдържат мощен антибиотик, който лесно убива устойчивите на лечение стафилококи, установиха учени от университета на американския щат Мисури.

Стафилококът е бързо мутираща бактерия, която не е податлива на повечето използвани медикаменти. Понякога инфекцията поразява само кожата, но в някои случаи може да се развие синдрома на токсичния шок и пневмония.

Изследователите открили и изолирали 17 биоактивни съединения, извлечени от иглите на кедър, които може да се справят с бактерията. При това, за да бъде убит резистентния стафилокок, са били необходими само 5 милиграма активно вещество от иглите на кедъра, съобщава изданието Science Dayly. А това прави съединението много икономично.

Учените вече изпробваха ефективността на съединението върху множество щамове и получиха положителни резултати. Един от изследователите сподели: “Открихме съединението в обикновени игли на кедъра. Това е подходящ източник за антибиотика, който може да бъде получаван по най-естествен начин всяка година, при това, без да се реже дървото“.

Освен антибактериални свойства, въпросните съединения демонстрирали и антиракови качества, унищожавайки злокачествените клетки в телата на лабораторни мишки, допълва агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu