Екстракт от кресон срещу рак на белите дробове

кресон

Екстракт от кресон може да предотврати рак у пушачи, доказаха експерти.

Екстракт от кресон ще ограничи ефекта от карциногени у пушачи, като по този начин за тях рискът от белодробен рак е намален.

Това сочат резултатите от проучване, проведено в университета в Питсбърг и представени на годишната конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания.

Учените констатирали, че ежедневното приемане на добавки екстракт от кресон намалява активирането на производния на никотина нитрозамин кетон и увеличава детоксикацията от бензен и акролеин (алдехид на акриловата киселина).

Макар че броят на пушачите в САЩ значително е намалял, те са с по-голям риск от белодробен рак в сравнение с непушачите, защото са изложени на ефекта от химикалите в цигарите.

За пушачите рискът от белодробен рак несъмнено е по-голям. Затова отказването от цигарите трябва да е приоритет в превенцията на белодробния рак за тези хора, заяви д-р Цзянмин Юан от университета, цитиран от агенция БТА.

Изследването обхванало 82-ма пушачи, които в разстояние на една седмица приемали няколко пъти дневно 10 милиграма екстракт от кресон и 1 милилитър зехтин или плацебо.

След това ролите били разменени, като в групата на приемалите плацебо погълнали екстракт от кресон, а в другата група приели плацебо.

Всички участници трябвало да пушат си както обикновено. Сред пушачите, които приели екстракт от кресон, активирането на производния на никотина нитрозамин кетон било намалено със 7.7%, докато детоксикацията от бензена била увеличена с 24.8%, а от акролеина – с 15.1%.

Снимка: Кристоф Зурнийден