Екстракт от магнолия срещу рак


магнолия

Екстракт от магнолия помага в борбата с рака, обявиха учените.

Екстрактът от магнолия отдавна се използва от източната медицина. С него в Китай и в Япония са лекували тревожност и други заболявания.

Ново изследване на американски учени показва, че съединението в магнолиите хонокиол убива раковите клетки. По всяка вероятност то може да спре растежа на тумора, съобщи изданието Science World Report, цитирано от агенция БТА.

Изследователи от университета на Бирмингам в щата Алабама са съсредоточили вниманието си върху рака на главата и шията.

Заболяването е разпространено сред пушачите и хората, които злоупотребяват с алкохола. По приблизителни данни 3 на всеки 4 случая на рак на главата и шията са свързани с пушенето и по-честото пиене на алкохол. Медиците успяват да излекуват само 50% от хората, които страдат от това заболяване.

Учените са извършили експеримент с клетъчни линии на рака на устата, езика, ларинкса и фаринкса.

Хонокиолът е унищожил раковите клетки. Действайки на клетъчно ниво, той е спрял растежа на туморите и е дезактивирал процеса на метастазиране.

Специалистите са имплантирали ракови клетки на мишки и са получили същите резултати при лечението с екстракта от магнолия.

Мощното противораково съединение хонокиол се извлича от кората на магнолията.

Магнолия е род покритосеменни растения от семейство Магнолиеви (Magnoliaceae), пише wikipedia.org. Включва около 210 вида, разпространени в Източна и Югоизточна Азия и Америка. В България се среща само като парково дърво в по-топлите места. Много видове и хибриди магнолия се отглеждат като декоративни растения по целия свят.

Снимка: Сузане Нилсон

loading...