Електронните цигари увреждат венците

елекронна цигара

Пушенето на електронни цигари води до възпаление на венците.

Електронните цигари не са толкова безопасни, колкото се обявяваше при въвеждането им.

Установи се, че електронните цигари възпаляват венците, както и предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ., цитирани от агенциите БГНЕС и РИА Новости.

Оказва се, че заради изпаренията на електронните цигари клетките на устната кухина отделят противовъзпалителни протеини. Това води до увреждания и болести.

Колкото повече човек пуши електронни цигари, толкова повече рискува да има проблеми със зъбите и устната кухина, предупреждават медиците.

Учените извършиха експеримент, при който изследваха тъкани на венците в триизмерна структура. Образците бяха подложени на въздействието на електронни цигари в продължение на 15 минути.

Установено е, че алдегидите и карбоновите киселини, канцерогенните и другите вещества, съдържащи се в изпаренията, предизвикваха възпалителни реакции в клетките на венците. Така принуждаваха клетките да стареят преждевременно и ги лишаваха от способността да се делят. Тоест изпаренията правеха клетките предразположени не само към болести, но и към травми.

Важна е следната подробност: негативните ефекти бяха открити само в електронните цигари с изкуствени вкусови добавки.

Снимка: ecigclick.co.uk