Електронни цигари не помагат за отказ от тютюнопушене

Електронните цигари не помагат за отказ от тютюнопушене, показва доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването на Италия.

Електронните цигари са използвани от хиляди пушачи, които или искат да се отърват от вредния навик, или търсят по-здравословна алтернатива.

Ново проучване обаче установи, че електронните цигари в действителност не помагат за отказване от тютюнопушенето и представляват сериозна потенциална заплаха за здравето, защото съдържат много никотин.

Доклад, оповестен от италианското министерство на здравеопазването, предупреждава, че електронните цигари не трябва да се използват от млади хора, тъй като внасят никотин в тялото и могат да ги накарат да пропушат истински цигари.

Роберта Пачифичи, директор на Обсерваторията за пушене, алкохол и употреба на наркотици към Националния здравен институт, която изготвила доклада, заяви, че не е убедена в пълната безопасност на електронните цигари. “Трябва да имаме предпазлив подход към този продукт, тъй като знаем малко за ползата му за спиране на пушенето и за токсичността му“, предупреди тя, цитирана от агенция БГНЕС.

Пачифичи допълни, че този доклад не убеждава в ефективността или безвредността на електронните цигари. Тя обаче признава, че макар нивата на никотин да варират в този тип цигари, те обикновено са по-ниски, отколкото в нормалните цигари.

Снимка: Vjeran Lisjak