Елиминираха предаването на ХИВ и сифилис от майка към бебе


бебе

Куба успя да елиминира предаването на ХИВ и сифилис от майка към дете, съобщи Световната здравна организация.

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Маргарет Чан заяви за успехът на кубинската медицина с елиминирането на предаването на ХИВ и сифилис от майка към бебе, че това е едно от най-големите възможни постижения за човешкото здраве и важна стъпка към едно поколение, свободно от СПИН, цитирана от агенция Ройтерс.

В Куба по-малко от 2% от децата, чиито майки са заразени с ХИВ, са родени с вируса. Това е най-малкият възможен процент при съществуващите методи за превенция. Благодарение на това страната получи първия сертификат от СЗО за елиминиране на предаването на СПИН и сифилис от майка към дете.

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните, включваща редица изследвания и лекарства, които да спрат предаването на тези заболявания от майката към детето.

От СЗО заявиха, че се надяват и други страни да постигнат същия успех.

Всяка година в света близо 1,4 милиона жени с ХИВ забременяват. Ако не се вземат мерки, съществува между 15 и 45% риск от предаване на вируса към детето по време на бременността, раждането или кърменето.

Този риск спада до 1%, ако се дават антиретровирусни лекарства на майките и техните бебета.

Всяка година близо милион бременни жени по света страдат от сифилис. Но с медицинско наблюдение и подходящо лечение тези бъдещи майки могат да избегнат усложненията за тях и за децата им.

През последните пет години страните от Карибския басейн значително увеличиха достъпа до антиретровирусни лекарства като част от регионална инициатива за премахване на предаване на болестите от майка на дете.

Представяме подробен видео репортаж за медицинското постижение на Куба (на английски и испански език):

Снимка: Ahza Collection

loading...