Ембриони, заченати от възрастни мъже, се развиват по-бавно

бебе

Мъже над 50-те по-често създават нездрав ембрион.

Американските учени установиха, че зародишите, които са получени от спермата на по-възрастни въже, се развиват по-бавно, отколкото ембриони, появили се от по-млади партньори.

Това се казва в доклад, представен на конференция на Американското дружество за репродуктивна медицина, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Изследователите от научен център в Бостън определиха, че ембрионите, получени от семенната течност на мъже над 50-годишна възраст, се развиват с 35% по-бавно, отколкото зародишите на мъже до 35 години.

Зародишите, получени от възрастните мъже, с 4,3% по-късно достигат стадия на бластоцистата, след който следва прикрепянето на ембриона към стената на матката.

Учените са стигнали до този извод, след като са анализирали видеозаписи, на които е запечатано развитието на 3532 ембриона, взети от 527 хетеросексуални двойки.

Изследователите от медицинския център Weill Cornell Medicine на университета Корнел в Ню Йорк, САЩ, са установили, че с възрастта спермата на мъжете натрупва мутации, а също така демонстрира склонност към анеуплоиди – ненормално количество хромозоми в клетката. Това увеличава вероятността от зачеването на нездрав ембрион.

До тези изводи медиците са стигнали след изследването на седем възрастови групи от 25 до 55 години. Според техните данни двата дефекта най-често се срещат при изследваните мъже над 55 години.

Освен това показателят за оплождане намалява от 87,7% при младите до 46% в групата на най-възрастните.

Снимка: sabianmaggy