Емоции влияят върху красотата на кожата

Американски учени откриха хормонална връзка между различните емоции и кожата на човек.

Негативните емоции имат разрушителен ефект върху психиката на хората по принцип, но учени от американския институт по дерматология в Ню Йорк, САЩ, доказаха, че емоциите на първо място се отразяват на външния вид.

Стресът намалява производството на колаген в кожата, в резултат на което се появяват бръчки и акне. Докато щастието има точно обратната реакция – кожата става сияйна и гладка.

Хормонът на стреса кортизол предизвиква хормонални промени, които водят до нестабилност. Високите му нива в организма увеличават апетита за захар и водят до натрупване на мазнини, особено около кръста.

Изследването, в което участвали 22 студенти, доказва, че пъпките и проблемната кожа се активизират, когато дойде време за изпити, съобщава агенция БГНЕС.

Някои учени смятат, че това се дължи на увеличаването на производството на себум, мазна субстанция, която трябва да защитава кожата. Но тя лесно се смесва с мъртвите клетки и бактерии, запушва космените фоликули и допринася за образуването на акне. Клетки, които произвеждат себум са свързани с хормоните на стреса и за това увеличават производството си по време на стресови ситуации.

Снимка: loleia