Енергийните напитки са опасни за здравето

Всяка енергийна напитка съдържа повече кофеин от чаша кафе, сочат данните от ново изследване. В допълнение, този кофеин, комбиниран с други съставки по особено опасен начин, чрез смесването на енергийни напитки с алкохол, например, може да се окаже сериозен проблем.

Това, което знаем е, че типичната енергийна напитка може да съдържа четвърт чаша захар и повече кофеин от силна чаша кафе“, заяви Джон Хигинс от Тексаксия университет в Хюстън. Той беше ръководител на изследването, което беше публикувано в изданието Mayo Clinic Proceedings.

Хигинс и колегите му преразгледали медицинската литература за енергийните напитки и техните съставки между 1976 и 2010 г., само за да установят, че са били проведени малко изследвания за тяхното влияние, пише dariknews.bg.

Някои изследвания върху физически активни млади възрастни показаха, че напитките може да увеличат кръвното налягане и сърдечния ритъм. Но доказателство за по-сериозни ефекти като сърдечен удар, припадъци или смъртни случаи са рядко срещано явление, посочват изследванията.

Норвегия, Дания и Франция забраниха енергийна напитка, след като ново изследване показа, че плъховете, взимащи това вещество, показват странно поведение, включително тревожност и склонност към самонараняване.

Енергийните напитки често се рекламират и използват от атлетите за допълнителна енергия. Но Хигинс и неговата група отбелязаха, че в зависимост от начина, по който кофеина и някои други съставки засягат тялото, има риск енергийните напитки сериозно да дехидратират консумиращите ги, пише агенция БГНЕС.

Хората, които не са спортисти, не трябва да пият повече от една енергийна напитка дневно, никога да не я смесват с алкохол и да пият много вода след като тренират. Хората с високо кръвно налягане никога не трябва да ги пият, а хората със здравословни проблеми трябва да се консултират с личния си лекар, преди да пият такива напитки.

Снимка: sxc.hu