Енергийните напитки увреждат сърцето и стомаха

енергийни напитки

Енергийните напитки вредят на сърцето и стомаха, съобщават канадски биолози.

Хората, които употребяват активно енергийни напитки, страдат по-често от тахикардия, пристъпи за повръщане и припадъци, отколкото останалите.

В повечето случаи енергийните напитки се сравняват с кафето за оценка на възможните последици от употребата им. От друга страна ние и много други хора разбират, че тези продукти са много по-опасни от кафето. Изследването ни показва, че употребата им трябва да бъде забранена за децата и подрастващите, заявява Дейвид Хамонд от университета Ватерло в Канада.

Безалкохолните или със съдържание на алкохол енергийни напитки, според производителите, помагат човек да премахне умората и да остане бодър в продължение на дълго време. Като правило енергийните течности съдържат кофеин, таурин, аминокиселини и редица други вещества, които имат възбуждащо действие върху мозъка.

Напитките от този вид са много популярни сред студентите и други млади хора. Любителите им смятат, че им помагат по-ефективно да се подготвят за изпити или да не задремват по време на вечерни забавления.

От друга страна медиците и учените отдавна говорят за наличието на сериозни странични ефекти от употребата на тези напитки, които понякога довеждат до развитие на сърдечни пристъпи или проблеми от психически характер.

Русия забрани алкохолните версии на енергийните напитки от началото на 2018 година.

Хамонд и колегите му са провели първото изследване, посветено на негативното влияние на енергийните напитки върху психиката и здравето на подрастващите и децата като са анкетирали и наблюдавали около 2 хиляди канадски подрастващи и студенти на възраст от 12 до 24 години, съобщава агенция БГНЕС.

Както показва изследването почти всички от подрастващите поне един път в живота си са пробвали подобни напитки, включително съдържащи алкохол или гуарана. Около половината от тях признават, че употребата не винаги е водела само до приятни усещания и е предизвикала проблеми със здравето. Около една четвърт от децата са се оплакали, че подобни напитки са накарали сърцата им да бият необичайно бързо. Още толкова са се оплакали от невъзможността да заспят, а около 18% споделят за появяване на болка в главата. Малък, но все пак значим брой от участниците – около 5% – съобщили, че са получили стомашни пристъпи, повръщане, разстройство, около 0,2% са получили припадък и загуба на съзнание.

Както предполагат медиците всички тези ефекти са свързани не с кофеина, а с другите компоненти, които производителите на тези напитки добавят в състава им. Тези добавки все още не са добре изучени. като се вземат предвид големия брой оплаквания, учените предлагат на канадското правителство да ускори приемането на закони, ограничаващи оборота, да забрани рекламата, насочена към деца и подрастващи.

Резултатите от изследванията на канадските биолози са публикуване в статия в списание CMAJ Open.

Снимка на енергийни напитки: Матео Пачоти